Skip links

De geschiedenis van het vrouwencondoom

Reguliere mannencondooms zijn niet meer weg te denken, maar over het vrouwencondoom horen we in Nederland vooralsnog weinig. Dit terwijl het voorbehoedsmiddel al bijna dertig jaar bestaat. Hoog tijd om een kijkje te nemen in de geschiedenis van het vrouwencondoom. 

De behoefte aan een alternatief
In de jaren tachtig, ten tijde van de aidsepidemie, ontstond dringende behoefte naar een groter aanbod van anticonceptiva en soa preventie waarbij vrouwen de controle hadden: zij waren kwetsbaar en met reguliere condooms lag het initiatief voor de bescherming bij de man. In 1984 maakte de Deense arts Lasse Hessel het eerste prototype van het vrouwencondoom. Deze eerste versie werd naar Groot-Brittannië gehaald en verder ontwikkeld door The Female Health Company, een organisatie die zich wereldwijd inzet om de gezondheid en welzijn van vrouwen en hun partners te verbeteren.

Controle in handen van de vrouw
In 1992 kwam het eerste vrouwencondoom, Femidom (FC1), op de markt in Europa, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië als het meest geavanceerde vrouwencondoom.

Met de controle bij de vrouw, de mogelijkheid om het condoom al enkele uren vóór seks in te brengen, het ontbreken van latex en ook de nodige voordelen voor de man – het vrouwencondoom kan blijven zitten als de erectie verslapt – was dit voorbehoedsmiddel een welkome aanvulling op het assortiment van anticonceptiva en soa preventie. De feministische golf van de jaren negentig zorgde voor een bescheiden opleving van Femidom, maar het middel veroverde nooit hetzelfde marktaandeel als het mannencondoom.

Verdere ontwikkelingen en Nederlandse markt
In 2004 werd Femidom (FC1) als eerste vrouwencondoom goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), na enkele jaren van uitgebreid onderzoek en investeringen. Toch stopten de ontwikkelingen hierna niet, want er was nog voldoende ruimte voor verbetering. Het condoom was bijvoorbeeld gemaakt van polyurethaan, wat ongewenste geluiden meebracht in de slaapkamer en een duur materiaal was.

In 2005 werd de vernieuwde versie van het vrouwencondoom, FC2 female condom ontwikkeld met bijbehorende voordelen. Polyurethaan werd vervangen door nitril: een sterk, maar dun materiaal wat de lichaamswarmte van de gebruikers overneemt voor het meest natuurlijke en intieme gevoel. Dit latexvrije materiaal is daarnaast te gebruiken met alle soorten glijmiddel. In 2007 werd dit condoom in 150 landen op de markt gebracht – in Nederland nog steeds bekend onder Femidom. Deze vernieuwde versie kreeg in 2009 ook de goedkeuring van de FDA en de WHO.

De herintroductie van het vrouwencondoom liet in Nederland nog even op zich wachten, maar in 2017 was het eindelijk zover: van Femidom naar FC2. Een nieuw uiterlijk, maar dezelfde (vernieuwde) voordelen. In 2018 werd Mediphos OTC Consumer Health B.V. de nieuwe exclusieve Nederlandse distributeur van FC2 en is een nieuw hoofdstuk voor het vrouwencondoom aangebroken: tijd voor Nederland om dit voorbehoedsmiddel écht te ontdekken en het de welverdiende erkenning te geven!